Zakaj je dobra ustna higiena rešitev pred kariesom?

Ustna higiena je pomembna zaradi bakterij, ki se v ustih nabirajo. Če dovolimo, da se teh bakterij nabere preveč, potem začnejo proces, ki mu rečemo karies in je dejansko zobna gniloba. Zob začne gniti in propadati, kar ni samo neestetsko ter škodljivo, ampak tudi zelo grdo. Tudi zobozdravniki n ustni higieniki poudarjajo kako je ustna higiena pomembna, da ne izgubimo zob. To pa je velika škoda, ker potem ne moremo dobro žvečiti ni prebavljati hrane. Zaradi tega se naredi več bolezni. Da ne omenjamo bolečine, ko se pojavi proces kariesa in smradu iz ust, ki je zelo neprijeten.

ustna higiena

Dobra ustna higiena bo torej preprečila bolezni, karies in grozen zadah ter grd izgled. Kaj pa sploh pomeni dobra higiena? Že to, da zjutraj operemo zobe. Uporabiti je treba več pripomočkov kot le zobno krtačko. Nujno je uporabiti tudi zobno nitko ter medzobne krtačke. Nenazadnje pa strgalo za jezik, kjer je ogromno bakterij, ki škodujejo zobem.

Ustna higiena se mora izvajati takoj po jedi in ne čakati, ker po 20 minutah se že dogaja, da so se bakterije prijele na zobe in tkiva. Da je to res vemo, če se med umivanjem zob pojavi krvavitev, ki ni pogosta ampak le takrat, ko dolgo ne umijemo zob. To pomeni, da mos na silo odstranili bakterije in se je pojavila krvavitev, ker je tkivo sedja ranjeno na tistem mestu.

Ustna higiena red spanjem je tudi oleo zaželena, da zapet odpravite vse morebitne bakterije, ki ne bodo mogle preko noči se zopet zarediti do jutra, ko si zopet zobe umijete. To je dejansko najboljša preventiva poleg pitja timijanovega čaja ali grgranja tinkture.

Če se usta zelo zanemarimo in zobe, je treba iti h zobnemu higieniku, da odstrani trdovratne obloge, ki jih lahko tudi s posebnimi tableti preizkusimo, kje jih imamo in koliko. Pot me ste dolži sami redno prati zobe pa bo vse v redu.