Odstranjevanje znamenj v boju proti kožnemu raku

Kožna znamenja imamo vsi in so v veliki večini primerov samo kozmetična sprememba. Po drugi strani pa obstajajo tista na katere bi morali biti malo bolj pozorni, saj so lahko znak melanoma. Odstranjevanje znamenj, ki bi lahko bila potencialno nevarna je nujno, saj so lahko ob prepoznem odkritju smrtno nevarna.

Znamenja so temne tvorbe kožnih celic, ki so zadolžene za izdelovanje pigmenta. Po večini so majhna in nespreminjajoča, toda kdaj lahko uidejo nadzoru, kar je lahko znak melanoma. Ima tudi drugo ime in sicer “črni kožni rak”. Velja za najnevarnejšega, vsaj kar se tiče kožnih tumorjev. Odstranjevanje znamenj, ki so prepoznana kot nevarna je nujno storiti še v zgodnji fazi, saj je takrat možnost ozdravitve visoka.

odstranjevanje znamenj

Poleg navadni znamenj, obstajajo tudi tisti z dodatno dimenzijo in sicer izrastki. Pogosto se pojavljajo na trupu, vratu, obrazu in pod pazduhami. Tako kot pri običajnih znamenjih, se tudi tukaj loči med varnimi in nevarnimi. Odstranjevanje znamenj, ki so nevarna, se lahko opravi le preko operacije, pri čemer je potreben histološki pregled. Na srečo je velika večina teh izrastkov nenevarnih in se lahko preprosto uspešno odstranijo z različnimi postopki. Dobro si pa je zapomniti, da je koža navsezadnje naš največji organ in je zato dovzetna za številne bolezni. Vredno jo je vsake toliko časa pregledati, kar lahko opravimo sami ali pa se naročimo za pregled pri dermatologu. Odstranjevanje znamenj pa se hitro veča, saj imajo ljudje vedno bolj pogosto kožna obolenja. Prav zaradi tega so redni pregledi priporočeni, saj lahko močno pripomorejo vašemu zdravju.

Odstranjevanje znamenj je torej nujen poseg, ki vam lahko potencialno reši življenje. V primeru, da opazite znamenje, ki se spreminja, raste ali pa je čudne oblike, potem se le naročite za pregled pri dermatologu. Morda ni nič nevarnega, vendar previdnost ni odveč in vas kvečjemu stane kakšno uro časa.