Vas zanima kombuča recept?

Mogoče ste zadnji dve leti slišali za, da je na trgu neka nova osvežilna pijača kombuča kaj ne? Če je še niste poskusili, vam jo močno priporočam, saj je zelo okusna in zdrava, vendar vsakomur mogoče ne bo všeč zaradi njenega okusa. To pijačo se lahko naredi tudi doma, zato bomo z vami v nadaljevanju delili kombuča recept, da ga boste poskusili narediti sami in presenetili svoje domače.

kombuča recept

Torej preden vam povemo kombuča recept, naj vam sploh opišemo kaj je kombuča. To je neke vrste zdravilen napitek, katerega je priporočljivo piti v hladnih mesecih, da začne imunski sistem malo bolj delovati. Nekateri temu napitku pravijo kar čajna goba , saj se na njej naredi membrana iz kvasovk in bakterij, katere so na otip zelo sluzaste. Dlje kot jo pustite stati bolj debela je ta membrana. Torej kombuča recept je zelo enostaven. Najbolj pomembna sestavina je fermentirani črni čaj (lahko naredimo tudi mešanico z zelenim) in kombuča, ki je neke vrste goba. Kupi se jo lahko od domačih pridelovalcev ali na spletu, vendar, ker še ni tako poznana bo treba malo bolje poiskati. Poleg teh dveh sestavin potrebujemo še sladkor in vodo.

Med pripravo moramo paziti na čistočo in nikakor ne smemo uporabljati kovinskih pripomočkov, ki so bili v stiku z gobo in preveriti moramo, da goba nima nobenih plesni. Najprej skuhamo čaj, na en liter približno eno žličko čaja in nekje okoli 70 gramov sladkorja. Ko se čaj ohladi ga zlijemo v veliko stekleno posodo, oziroma kozarec, in nanj postavimo še kombučo. To pustimo kar nekaj časa, dokler nima napitek prijeten vonj, saj če smrdi in če je napitek preveč črn, pomeni, da ni več dober in je za stran. No to je kombuča recept, enostaven kaj ne? Vsak ga lahko naredi doma, edina stvar, ki bo od teh sestavin malo dražja je goba, vendar tudi to se hitro najde po ugodni ceni.