Karakteristike dobre softshell jakne

Softshell jakne so na voljo v vseh možnih cenovnih in kakovostnih razredih. Poleg tega imamo na voljo še nekatere alternative, ki odpirajo še več možnosti. Gotovo se je pred nakupom nove jakne smiselno vprašati, kateri izdelek bo najboljša izbira, s tem pa se neizogibno vprašamo tudi o značilnih karakteristikah dobrih softshell jaken. Na srečo ni težko izpostaviti nekaterih ključnih lastnosti, ki jih pri nakupu takšne jakne preprosto ne smemo zanemariti.

softshell-jakna

Softshell jakne so namenjene uporabi v prehodnem obdobju, pri tem pa so precej vsestranske, a s posebnim poudarkom na uporabi pri raznih prostočasnih dejavnostih. Jasno je, da bo morala biti jakna za ta namen dovolj topla, a hkrati zračna in prijetna tudi pri telesni aktivnosti. V ta namen imajo softshell jakne vgrajene zračnike, včasih kar mrežast material, ki omogoča kroženje zraka, notranja plast pa mora biti iz udobnega materiala, ki obenem poskrbi za odvajanje znoja pri telesni aktivnosti.

Čeprav so softshell jakne večinoma v uporabi v dneh kolikor toliko predvidljivega pomladnega in jesenskega vremena, morajo biti vseeno pripravljene tudi na kakšne vremenske nevšečnosti. Zunanja plast oblačila mora biti že tako kar se da vzdržljiva in odporna, temu pa proizvajalci pogosto dodajo še piko na i z vodoodbojno zaščito. Posebej priljubljena rešitev je Gore-Tex membrana, ki je zelo zaželena karakteristika softshell jakne. Če jakna ni vodoodporna, pa mora biti v vsakem primeru dobra vsaj za zaščito pred vetrom, kar je res nepogrešljiva lastnost takšne jakne.

V praksi se hitro izkaže, da so zelo pomembne nekatere manj opazne karakteristike softshell jaken. Vedno pridejo zelo prav žepi za shranjevanje drobnarij, ki jih vzamemo s seboj na pot ali sprehod, nepogrešljiva je tudi kapuca, ki ščiti pred močnim vetrom in dežjem ali zgolj pred mrazom. Dobrodošel dodatek so še odsevni elementi, ki dodajo svoje k zagotavljanju varnosti v temnih kratkih dneh v zimskem času. Najboljše softshell jakne imajo popolno kombinacijo teh karakteristik, cenejši modeli pa pri tovrstnem pregledu hitro pokažejo kakšne pomanjkljivosti.