Zakaj je ahilova tetiva tako pomembna?

Ahilova tetiva je pomemben del našega telesa. Ker je na nogi, saj brez nje ne bi mogli hoditi. Če je poškodovana, potem ima tak človek res velike težave. Verjetno se spomnite, da je Ahil bil mitološki junak, ki ni bil neranljiv, razen na peti, kjer ni bil zaščiten. Sovražnik ga je premagal zato, ker ga je zadel v edini ranljiv del, v peto. Če je poškodovana ahilova tetiva, ne boste mogli hoditi. Ahilova tetiva se največkrat poškoduje zaradi športnih naporov ali zaradi starosti. Ponavadi je preveč obremenjena in čeprav je najmočnejša, se hitro lahko natrga.

ahilova tetiva

Ahilova tetiva se lahko poškoduje zaradi degenerativnih sprememb, ki jih doživljajo ljudje s staranjem. Nenehen pritisk na tetivo povzroča draženje, občutljivost in nenazadnje tudi vnetje, ki je precej boleče. Poškoduje se lahko tudi zaradi skokov pri športu, zaradi padca ali zdrsa noge. Ahilova tetiva se velikokrat poškoduje pri mlajših športnikih zaradi nenehnih obremenitev in pritiskov. Velikokrat pa take poškodbe dobijo tudi delavci, ki delajo fizična dela, nosijo težke stvari in podobno.

Veliko ljudi pa ima še eno težavo, za katero ne vedo, da je prisotna, dokler se ne pojavi bolečina. Težava je trn v peti, to je izraz, ki pomeni izrastek na kosti petnici, ki ga ne vidimo. Največ bolečin povzročajo prvi koraki zjutraj, ko pacient vstane s postelje in dejansko čuti bolečine, kot bi imel trn v peti. Ahilova tetiva in trn v pesti se lahko zdravita tudi s pomočjo fizioterapije, ki je precej učinkovita. Traja pa nekaj tednov.

Fizioterapevt bo pregledal pacienta, ocenil moč in funkcionalnost mišic ter tetive in predlagal terapijo. Eden izmed pripomočkov, s katerim se lahko zdravi je aparat K-Laser, s katerim zdravijo paciente, predvsem športnike. Ta aparat vpliva na tkivo na naraven biološki način, da se lahko čim prej regenerira. Žarki prodrejo globoko v tkivo in ga popravljajo, saj celice dobijo potrebna hranila za to, da se obnovijo.