Katero varčevanje je donosno?

Varčevanje na banki ni dobra ideja, ker vsi vemo, da so obrestne mere majhne ali nične, ponekod celo negativne, kar pomeni, da morate za velike zneske na banki celo plačati ležernino. To je nad 100 tisoč Eur. Varčevanje s Prvo pa je drugačno, ker gre za pokojninsko varčevanje, kjer so v ozadju določeni dobičkonosni skladi, ki oplemenitijo vložena sredstva na dolgi rok. Zakaj bi sploh varčevali? Kaj imate od tega?

varčevanje

Dejansko je varčevanje pomembno za kasnejša leta, ko človek ni več toliko aktiven in ima zgolj pokojnino za preživetje, ki je pogosto premajhna za normalno življenje. Zato mora že za časa aktivne zaposlitve varčevati mesečno, da do določenega obdobja privarčuje dovolj sredstev za normalno pokojnino. Vendar je tukaj past.

Varčevanje na banki poje denar dobesedno, ker je na dolgi rok denar zaradi visoke inflacije, ki je sedja nenormalna, vse manj vreden, tako da na koncu ne dobite ničesar. Rešitev so pokojninski skladi, ki ta denar, ki ga vplačujete, vlagajo v odločene delnice oziroma druga sredstva, ki niso podvržena inflaciji ter ohranjajo vrednost vašemu premoženju.

Varčevanje je torej smiselno le, če se vam vrednost denarja oziroma sredstev ohranja skozi čas in se še plemeniti zraven tako, da je vedno več vredno, kot bi na primer vlagali v zlato, ki ima nekaj tisoč let že vse večjo ceno.

Varčevanje pokojninski skladi uredijo tako ,da vlagajo v razna sredstva kot so zlato, delnice podjetij, obveznice in podobno, kar plemeniti vaš denar. To počnejo namesto vas, ker vi  tega ne znate, drugače bi to lahko storili tudi sami. Ni pa vseeno, komu zaupate denar in kdo za vas vlaga, kajti nekateri kot znajo, drugi tudi ne.

Vlaganje je vedno tvegano, lahko tudi izgubite vrednost, če upravljalec sklada ni dobro usposobljen in pazljiv pri  tveganju. Torej imate dve možnosti, da se naučite sami vlagati denar ali pa zaupate preverjenemu in sposobnemu specialistu za finance.