Toplotne črpalke v najrazličnejših izvedbah

Čeprav so vam toplotne črpalke morda površno dokaj poznane naprave, pa najverjetneje prav vsak med vami ne ve, da obstaja več različnih izvedb zanje. Na trgu so vam tako na voljo na primer toplotne črpalke voda-voda, toplotne črpalke zemlja-voda, toplotne črpalke zrak-voda.

Če si boste na primer omisli toplotno črpalko voda-voda, boste potrebovali dostop do podtalne vode. Naprava bo s pomočjo toplotne črpalke sesala vodo iz vrtine ter ji s pomočjo toplotnega izmenjevalca odvzemala del toplote. Nato jo bo vračala nazaj v zemljo, kjer se bo spet ogrela.

Toplotna črpalka zemlja-voda

V primeru izvedbe toplotna črpalka zemlja-voda pa se energija odvzema zemlji. Najpomembneje je, da je pri takšni izvedbi talni kolektor na pravi globini ter da je pravilno dimenzioniran. Temperatura zemlje oziroma toplotnega vira se preko ogrevalne sezone nekoliko spreminja in ne prihaja do preveč zmanjšane ogrevalne moči.

Toplotne črpalke te vrste lahko dosežejo visoko temperaturo ogrevalne vode, do 62 stopinj Celzija, in sicer preko cele ogrevalne sezone. Za nameščanje korektorja so potrebni talni posegi.

Toplotna črpalka zrak-voda

Za toplotne črpalke zrak-voda je značilno, da temperaturo izkoriščajo iz zraka. Za takšno vrsto črpalke ne bo potreben večji poseg v sam prostor. V primerjavi z ostalimi izvedbami je takšna toplotna črpalka veliko cenejša. Posledično je uporabna za več uporabnikov.

Podjetja, ki vam lahko pomagajo pri izvedbi toplotne črpalke za vaš dom, si lahko najdete na spletu. Na njihovih spletnih straneh pa si lahko preberete številne prednosti, ki vam jih sicer v dom prinašajo prav vse toplotne črpalke.

Več o prednostih toplotnih črpalk, si lahko preberete na https://www.tersus.si/toplotne-crpalke.