Radiatorji

Zima nam prinaša izjemno lepoto narave, številne zimske aktivnosti in zanimivosti. Pole tega pa nam prinaša tudi izjemno nizke temperature ter mraz, ki ohladi tako zunanjost kot naša stanovanja oziroma domove. Da nas nebo zeblo, se nas velika večina odloči za ogrevanje hišnih prostorov z radiatorji, ti pa seveda morajo biti primerni za naš dom.

Radiatorji so naprave, katere nam omogočajo prenašanje toplote, ponavadi iz vroče vode v zrak. Čeprav samo ime izvira iz besede radiacija oziroma sevanje, je poimenovanje napačno, saj prenos toplote pri radiatorjih, poteka s konvekcijo oziroma s kroženjem zraka po našem prostoru. Najbolje je, da imamo radiatorje nameščene pod oknom, saj tako bodo sproti ogreli hladen zrak, kateri skozi ta prihaja v naš dom. Pri napeljavi radiatorjev moramo poskrbeti, da bo toplotna izguba v našem domu čim manjša. Cevi morajo biti pravilno nameščene, da ne pride do raztezanja ali krčenja cevi, in posledično celo pokanja betona. Najboljše pa je tudi da so cevi čim krajše.

Ogrevanje z radiatorji ima nešteto prednosti. Ti imajo zelo enostavno vgradnjo, vzdrževanje in seveda tudi menjavo, ko je ta potrebna. Radiatorji nameščeni v večstanovanjskih stavbah, omogočajo veliko lažji obračun, z njimi pa lahko tudi prihranimo kakšen evro, saj temperaturo reguliramo sami, s termostatskimi ventili.

Radiatorje delimo, glede na sam material iz katerega so izdelani. Radiatorji so lahko izdelani iz aluminija, jekla lahko pa so tudi litoželezni. Delimo jih tudi na sam način izvedbe, saj imamo na voljo členaste, ploščne oziroma panelne in cevne. Ti lahko delujejo na olje, plin, elektriko ali pa vodo.

Danes so najbolj popularni panelni ter cevni radiatorji, ker imajo gladke površine, in jih je tako lažje očistiti, so pa tudi kompaktni. Ti so navadno narejeni iz jekla. Aluminijasti radiatorji so bolšji, saj oddajajo več toplote kot jekleni, poleg tega pa tudi niso občutljivi na rjavenje in imajo dolgo življenjsko dobo.